Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Fűnyírás kánikulában

Fűnyírás kánikulában

A nyári hőség nem csak az emberi szervezetet viseli meg, de jelentős hatással bír a növényi életre is. Fontos, hogy ilyenkor fokozottabban figyeljünk a fűnyíró gép használatára.

Tovább olvasom >>>

 

A kánikula nem csak az emberi szervezetet viseli meg, hanem hatással van a növényekre és a gépekre is. Amikor beköszönt a nagy meleg fokozottan kell figyelnünk a kertimunkák során a megfelelő fűnyírásra és a fűnyíró gépünkre vagy a fűnyíró traktorunkra.

Vegyük külön a két témát. Hol is jelentkezhetnek a problémák?

 

A gyep is nehezen viseli a kánikulát. A megfelelő öntözés nagyon sokat számít ebben az időszakban. A magas hőmérséklet és a szárazság okozta stresszt jelentősen enyhíthetjük, ha ebben az időszakban magas kálium tartalmú gyeptrágyát alkalmazunk. A kálium fokozza a fű hőséggel szembeni ellenálló képességét. A fűnyírásra is alaposan oda kell figyelni. A vágás ideális magassága  a teljes vegetációs időszakban 4 - 4,5 cm. Ez ebben a magasságban nyírt fű kellőképpen árnyékolja maga alatt a talajt és védi a kiszáradástól. A levelek hossza ideális a fotoszintézishez, így a fű a lehető legjobban érzi magát. Kánikulában tehát semmiképpen ne állítsuk a fűnyíró gépünkön a vágás magasságát ennél a szintnél alacsonyabbra. Figyeljünk a fűnyírás gyakoriságára. Ebben az időszakban a növekedés üteme lelassul, így lehetséges a fűnyírás gyakoriságát kissé csökkenteni. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy a fűnyíráskor csak a teljes hossz maximum 1/3 résznyi hosszát vágjuk le, hogy ne károsítsuk a gyepet. A fű vágásának időpontját úgy válasszuk meg, hogy ne a nap legmelegebb óráiban vegyük elő a fűnyírónkat. Bár nekünk sem kellemes a déli órákban füvet nyírni, de a növényt is nagyon visszaveti, ha a tűző napon rövidítjük le. Válasszuk a kora reggeli vagy a késő délutáni, esti órákat a fűnyírásra!

Nézzük meg a helyzetet a fűnyíró oldaláról! Valamennyi benzinmotoros fűnyíró és a fűnyíró traktorok motorjai léghűtéses rendszerűek. Ez azt jelenti, hogy a motor egy ventilátort forgat, ami a levegőt a motorra fújja és így hűti annak felületét. Amikor nagyon magas a levegő hőmérséklete a fűnyíró motor is jelentősen fölmelegedhet. 30 Cfölötti léghőmérsékletet jelentősen meghaladó hőmérséklet esetén célszerű a fűnyírást fölfüggesztve a fűnyíró gép és traktor motorját alacsonyabb fordulaton járatva kicsit "visszahűteni" szükség esetén pihentetni. Ezzel kíméljük a fűnyírónkat védjük élettartamát. Magasabb hőmérséklet a motorolaj korábbi elhasználódását is okozhatja. Amennyiben már idősebb géppel rendelkezünk célszerű a motorolaj szintjét gyakrabban ellenőrizni, szükség esetén utántölteni. Ha poros környezetben dolgozunk a fűnyírónkkal, akkor pedig fontos a levegőszűrő gyakoribb ellenőrzése, szükség szerinti tisztítása, cseréje!

Koszos légszűrő kisebb teljesítményt, nagyobb üzemanyagfogyasztást és fűnyírónk idő előtti elhasználódását okozhatja.

Minden időszakban nagyon fontos, hogy a fűnyíró vagy a fűnyíró traktor vágókése megfelelően élezett legyen. Amikor elkopott a fűnyíró kés, meg kell éleznünk vagy éleztetnünk. Honnan tudjuk, hogy már életlen a vágókés? Egyszerűen megállapíthatjuk. Nézzük meg a gyepfelületet a vágást követő 2.-3. napon! Ha azt látjuk, hogy a fűszálak vágott vége üde züld színű és a vágott vége egyenes felületű, a kés teljesen rendben van. Ha azonban a vágott felület barna, sárga, szakadozott felületű, akkor bizony megérett a kés egy szakszerű élezésre. Ha nincs gyakorlatunk, akkor az élezést bízzuk szakszervízre. Fontos ugyanis az élezést követően a vágókés kiegyensúlyozottságát ellenőrizni. Ha ugyanis a kés egyik fele könnyebb, mint a másik fele, akkor a nagy fordulatú körforgáskor a kegyensúlyozatlanság miatt erősen rázkódik a gép. Így kellemetlenné válik a fűnyírás és a fűnyírónkban is jelentős károk keletkezhetnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert, kertápolás, öntözés

Keresés