Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Hogyan válasszunk fűnyírót ?

 

Mivel vágjuk a füvet, hogy az egészséges és gondozott legyen? 10 hasznos tipp a megfelelő fűnyíró kiválasztásához

 

Számtalan írás született már arról, hogyan ápoljuk gyepünket, mikor nyírjuk, hogyan szellőztessük, mivel és mikor trágyázzuk. A szép egészséges gyephez azonban ezeken kívül egy megfelelő fűnyíróra is szükségünk van. A fűnyíró választásánál egy kérdést mindjárt az elején tisztáznunk kell. Az emberek alapvetően két okból nyírnak füvet:

  1. Nem akarják, hogy a magas gaztól lépni se tudjanak kertjükben, de nem szeretnének sok időt fordítani a fűnyírására, és a gyepápolására.
  2. Szép ápolt gyepet szeretnének, és tudják, hogy ennek egyik kulcsa a fűnyírás, amit nem lehet megspórolni.

Az első csoportba tartozók szeretnének minél hamarabb túl lenni a „kötelező” fűnyíráson. Ők kevésbé fordítanak figyelmet a fűnyíró minőségére. Inkább azt nézik, hogy jó széles és nagy legyen, hogy hamar végezhessenek. Ezért ők többnyire könnyen és gyorsan döntenek. Elmennek egy nagyobb áruházba, és megveszik azt, amit a leginkább megfelelőnek gondolnak.

Aki viszont valaki arra vágyik, hogy neki legyen a környéken a legszebb pázsitja, annak célszerű elgondolkodni azon, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennie fűnyírója kiválasztásánál.
 

1. Vágásszélesség


Sokan gondolják úgy, hogy ha jó széles gépet választanak, akkor hamar végeznek a munkával. Ez azonban csak részben igaz, hiszen egy nagyobb gépet jóval nehezebb mozgatni. Ezen felül pedig még egy óriási hátránya is van. Az egyenetlen talajon-márpedig egyetlen kert talaja sem biliárdasztal simaságú-haladás közben meg-megbillen a fűnyíró. És a túl hosszú vágókés azt eredményezi, hogy nem lesz egyenes a vágásfelület, hiszen ahol zökken egyet a fűnyíró, ott mélyebben belevág. Minél keskenyebb a fűnyíró, azaz minél rövidebb a kés, annál szebben lehet vágni.

Fontos szempont tehát, hogy ha igazán szép füvet szeretnénk, akkor ne arra törekedjünk, hogy nagy gépet vásároljunk. A legideálisabb, ha gépünk 42-46 cm közötti vágásszélességgel rendelkezik, mert ez még szép felületet eredményez, és nem lassítja munkánkat sem.
 

2. A kés alakja


A fűnyírás során fontos, hogy a fűnyírókés által keltett légáramlás felállítsa a fűszálakat, és az így felállított füvet vágja el a kés, ezzel hozva létre a szép egyenletes felületet.Fontos tehát, hogy a késnek milyen az alakja. annál is inkább, hogy a levágott füvet be kell még juttatni a fűgyűjtőbe. Minél jobban, szebben kialakított a kés, annál nagyobb légáramlást kelt, ami aztán a levágott fűszálakat bejuttatja a gyűjtőbe.
 

3. A fűgyűjtő mérete


A teljesítmény nem csak a vágásszélességtől függ. Vágás közben sok időt töltünk a gyűjtő ürítésével. Ezért fontos, hogy viszonylag nagy fűgyűjtő legyen a gépen. Emellett érdemes olyan kialakítású legyen a gépet választani, mely kialakításánál fogva a lehető legjobban tölti meg a gyűjtőt. Így elérjük, hogy ritkábban kell ürítenünk, ami hozzájárul a teljesítmény növeléséhez.
 

4. Mulcsozó fűnyírás


A mulcsozó kés a levágott fűszálakat lebegésben tartja, és egészen apróra összevágja. Ezeket az apróra vágott fűszálakat a légáramlás belepréseli a fűszálak közé, ahol komposztálódik és tápanyagként szolgál. Ezért ez a típusú fűnyírás csökkenti a szükséges műtrágya felhasználást is. A fű tápanyaggal való ellátása mellett e módszer másik előnye, hogy nem kell kínlódni a levágott fű összegyűjtésével, komposztálásával, vagy a zöldhulladék elszállításával.

Kevesen tudják, és még kevesebben használják ki , hogy a mulcsozó fűnyírók az ősszel  lehullott falevelek eltüntetésére is alkalmasak. A falevelet ugyanúgy összeaprítja, mint  a fűszálakat, és ez a darálék a fűben 1-2 hét alatt tápanyagként hasznosul.

Mulcsozó fűnyírás esetén fontos megemlíteni, hogy mivel a fűszálaknak maximum csak az 1/3-át szabad levágni, így ez a technika gyakori fűnyírást igényel. Ennek a módszernek az alkalmazásakor legalább heti egy alkalommal vágjuk le füvünket!
 

5. Kerékkialakítás


Már vannak egészen nagyméretű kerekekkel rendelkező fűnyírók, melyeket golyós csapágyazással látnak el, így könnyen gurulnak, és a nagy átmérőjű kerék miatt az egyenetlen talajon is könnyen mozgathatóak.


 

6. Kerékmeghajtás


Ha kézi erővel történik, azaz mi toljuk a fűnyírót, akkor mi választjuk ki a nekünk megfelelő haladási sebességet. Ha viszont van kerékhajtás, akkor tulajdonképpen csak irányítani kell a gépet. A hajtás sebességét a gyártók úgy határozzák meg, hogy az ideális a fű vágásához, és a haladáshoz is. Egyes modellek több sebességfokozattal is rendelkeznek, így a legkényelmesebb sebességet tudunk rajtuk kiválasztani.


 

7. Motor típusa


A fűnyíró motorja lehet elektromos, azaz akkumulátoros, vagy hálózatról működő, és lehet benzines meghajtású.

Az akkumulátor előnyei közé tartozik, hogy nincs szükség üzemanyagra, nem kell olajat cserélni, ugyanakkor megkapjuk a kábel nélküli mozgás szabadságát is. Azonban nem szabad elfeledkeznünk az akkumulátor feltöltéséről. Az elektromos fűnyíró egyedüli nehézsége a kábel kezelésében rejlik. A benzinmotoros fűnyírók pedig  bár szabaddá teszik a mozgást, de időnként tankolnunk kell őket, és az olajcserékről sem szabad megfeledkeznünk.
 

8. A zajszint


A zajszint a mai modern fűnyíróknál már nem a meghajtás módjától függ. A legnagyobb zajt a fűgyűjtéshez szükséges légáramlás, azaz a kés zaja kelti. A zajszintet a gyártók az egyes gépeken feltüntetik.
 

9. Extrák


A legtöbb márkás fűnyírót már különféle extrákkal is ellátják, mint az állítható tolókar magasság, a központi magasságállítás, és a tömlőcsatlakozó, mely a belső részek könnyű tisztítását segíti elő.
 

10. Alternatív fűnyírók


Léteznek különböző alternatív lehetőségek is fűnyírás elvégzésére, ha például nem szeretnénk folyamatosan a fűgyűjtőt ürítgetni, vagy egyáltalán nem is szeretnénk fűnyírót tologatni.

Mulcsozó fűnyíró használata mellett nem kell a levágott fű gyűjtésével foglalkoznunk. Hiszen a fű apróra vágva visszakerül a talajra, így gondoskodva annak tápanyag utánpótlásáról.

Gyepünk nyírását azonban robotokra is bízhatjuk. Ezek előnye, hogy akár egész szezonra előre beprogramozhatóak, így nekünk jóformán semmi dolgunk nem marad a fűnyírással.


Mielőtt eldönti, hogy melyik fűnyíró biztosítja Önnek a legszebb gyepet, kérje szakkereskedőink segítségét kiválasztásához!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert, kertápolás, öntözés

Keresés