Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Fűnyíró traktor sebességváltó

Fűnyíró traktor sebességváltó

A fűnyíró traktorok leírásában gyakran szerepel a mechanikus sebességváltó vagy a hidrosztatikus sebességváltó meghatározás. De mit is jelent ez?

Tovább olvasom >>>

A fűnyíró traktort is mint sok egyéb járművet sebességváltóval szerelnek föl. Ennek az a szerepe, hogy különböző sebességgel tudjon a traktor haladni. Más sebességre van ugyani szükség akkor, ha a traktorral éppen a füvet vágjuk és másra akkor, amikor a fűgyűjtőt üríteni megyünk el vele. Szükséges továbbá az is, hogy a fűnyíró traktorral tolatni tudjunk. Ezt a sebességváltó biztosítja számunkra.

A mechanikus sebességváltó az egyszerűbb kivitelű sebességválasztó eszköz. A fűnyíró traktor esetében általában 4 vagy 5 előre meneti és 1 hátrameneti sebességfokozatot alkalmaznak. Az 1,2,3 fokozat a fű nyírásakor használt tempót biztosítja. Minél magasabb a vágandó fű, annál lassabban kell a traktorral haladni. Az ennél magasabb sebességfokozatot a fűnyírás nélküli haladásra használják. A fűnyíró traktorokkal lehet kerti pótkocsit is vontatni. Ennek vontatásakor is a magasabb sebességfokozatot választhatjuk. A sebesség kiválasztásakor a kart a megfelelő állásba állítva a traktor a kiválasztott sebességgel halad majd folyamatosan.
 
 
 
 
A hidrosztatikus váltó egy technikailag fejlettebb megoldás, ahol a haladási sebességet fokozatmentesen tudjuk szabályozni. Pontosan beállítható a fűnyíró traktor sebessége a haladás során a legideálisabb mértékre. Ez a váltó sem igényel gondozást. Hosszó az élettartama és megbízhatóan üzemel. A haladási sebesség kiválasztására vagy pedált vagy kart használhatunk. Ezt a gyártók választják meg a tervezéskor. Mindkettó rendelkezik előnnyel. A pedálos kivitelnél nincs szükség a kezük használatára, hiszen a haladási irányt és a sebességet is a lábunk segítségével határozzuk meg, így a kezünk szabadon marad a kormányzáshoz, manőverezéshez a fűnyírás során. A pedál állásának változtatásával tudjuk a haladási sebességet finoman szabályozni.
 
A hidrosztatikus meghajtás másik sebességválasztási kialakítása a karos vezérlés. Ennél a megoldásnál egy irányváltó / sebességszabályzó kart mozgatva tudjuk a fűnyíró traktor haladási sebességét és irányát kiválasztani. Az állító kart fokozatosan előre tolva a traktor mind gyorsabban halad, visszafelé húzva pedig csökkenti a sebességét. A hátramenet pedig az állító kar hátrafelé húzásával választható ki. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy kart bármely állásában elengedve a traktor tartja az így beállított sebességet. Ez különösen hosszú, egyenes szakaszok nyírásakor például sportpálya esetén kényelmes megoldás. Tulajdonképpen ez egy sebességtartó automatika (tempomat).
Tartalomhoz tartozó címkék: Kert, kertápolás, öntözés

Keresés