Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

A fűnyíró traktorok típusai

A fűnyíró traktorok típusai

A fűnyíró traktornak több kivitele létezik. A vágóegység elhelyezésétől illetve a gyűjtés rendszerétől függően.

Tovább olvasom >>>>

A fűnyíró traktor típusok több szempunt szerint is csoportosíthatók. Vannak olyan traktorok, melyek a levágott füvet nem gyűjtik össze, hanem a nyesedéket a gyep felületén hagyják. Ezek vagy oldalkidobással rendelkeznek, vagy alapvetően zárt illetve lezárható kaszaházzal rendelkeznek. A zárt rendszerű vágóházat nevezzük mulcsozó vágórendszernek. Az oldalkidobós fűnyíró traktor a kidobó nyíláson keresztül kifújja a levágott füvet. Ez általában csíkokban szóródik szét, szinte "rendre" vágja ilyenkor a traktor a füvet. A mulcsozásos rendszer esetében a kés által levágott fű nem kerül ki azonnal a vágóházból, hanem az ott létrejövő légáramlás miatt "lebeg", ahol a fűnyíró kése vagy kései sokszor elvágják, fölaprítják a fűszálakat. Ezáltal nagyon apró nyesedék keletkezik, ami képes gyorsan elkorhadni, komposztálódni.

A fűnyíró traktor másik típusa fűgyűjtóvel rendelkezik. Általában ezeket a traktorokat úgy alakítják ki, hogy a levágott fű egy gyűjtó csatornán keresztül azonnal a fűgyűjtó kosárba kerül bele. Fontos, hogy ez a csatorna minél szélesebb és minél rövidebb legyen, hogy a gyűjtés hatékonysága tökélestes lehessen. 

A levágott fű ugyanis elég sok nedvességet tartalmaz és hajlamos az összetapadásra. Ha nem megfelelő a gyűjtó nyílása, akkor képes eltömődni, így lassítva, akadályozva a fűnyírás hatékonyságát. Vannak olyan traktorok, melyek alapvetően oldalkidobó rendszerrel készülnek és kiegészító tartozékként szerelhetők föl fűgyűjtóvel. Ilyenkor a levágott nyesedék egy hosszú, hajlított csövön keresztül kerül a gyűjtő tartályba és általában sok bosszúságot okoz a használójának. Ez a rendszer csak akkor működik hatékonyan, ha a gyűjtő cső alső végén egy külön turbina szívja föl a levágott füvet a gyűjtőcsőbe és fújja a gyűjtótartály irányába. Természetesen a gyűjtő tartállyal ellátott fűnyíró traktor is alkalmas a mulcsozó nyírásra. Ilyenkor a gyűjtő csatornát "dugaszoljuk" le és a kések ugyanúgy elvégzik a fűszálak alapos aprítását.

Vannak még úgynevezett rűülős fűnyíró traktor típusok is. Ezek általában kisebb mérettel, kisebb vágószélességgel rendelkeznek. Ez a fűnyíró is lehet ugyan úgy, mint a nagyok kidobós, vagy gyűjtős kivitelű. Általában egy darab vágókéssel készülnek. Ideális megoldás kisebb kertek nyírására. Ezeknél a fűnyíróknál a motor nem a vezető előtt található, mint a fűnyíró traktor esetében, hanem általában a vezető ölése alatt kerül elhelyezésre. Így a méret sokkal kisebb lehet és könnyebben lehet manőverezni a fűnyíróval a kisebb helyeken is. 

 

További különbség a fűnyíró traktor kialakításában a vágóasztal elhelyezése. A vágóasztal az, amire a kések fölszerelésre kerülnek és elvégzik a fű nyírását. Ezt elhelyezhetik a fűnyíró traktor "hasa" alatt, a traktor előtt, ritkább esetben a traktor mögött. Amennyiben a vágóasztal a traktor előtt helyezkedik el, a vezető jobban szemmel tudja tartani a vágás folyamatát, a vágóasztallal alaposabban benyólhat a sövények, bokrok takarásába. Az így kialakított fűnyíró traktor általában mulcsozó rendszerrel dolgozik. Ebben az esetben is lehetséges kidobás, azonban ez hátrafelé és nem oldalsó irányba történik. Sokan nem is gondolnak rá, de a fűnyíró traktor alkalmas az őszi lombhulláskor a levelek aprítására, darabolására, a fűgyűjtős traktor pedig a lomb egyszerű és hatékony összegyűjtésére is. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert, kertápolás, öntözés

Keresés