Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Gyerekbirodalom a kertben – mire figyeljünk ?

Gyerekbirodalom a kertben – mire figyeljünk a kerti építmények tervezésénél?

A gyerekek nagyon szeretnek a kertben futkározni, hemperegni, játszani. Sok kölyöknek egy nap az otthoni játszótéren felérhet egy nyári vakációval is. Nekünk szülőknek azonban a gyerek szabadsága mellett a biztonságos körülmények megteremtése is fontos. Most a kerti játékok tervezésére és kivitelezésére adunk tippeket.


Ha a kislány/kisfiú szeret mászni, bujkálni, akkor a kuckókat részesítsük előnyben, ha pedig tipikus örökmozgó alkat, akkor mindenféle kerti játék testre szabható. Ha nem magunk építjük fel az otthoni játszóparkot, hanem készen vesszük meg a csúszdát, hintát, mérleghintát , medencét vagy a különféle eszközöket, akkor is ellenőrizzük, hogy méretük, kidolgozottságuk megfelel-e gyermekünknek.
A kiálló elemek kezelése. Ha saját magunk akarjuk a fent felsorolt kerti játékokat elkészíteni, akkor bizony oda kell figyelnünk az élek tompítására, a végek lekerekítésére, és azok simára csiszolásra. Kiálló szögeket  sose hagyjunk, még akkor sem, ha olyan helyen van, amiről azt gondoljuk, hogy a gyerek úgysem éri el. Mivel a legtöbb csemete kíváncsi természetű, előbb-utóbb mindent ki fog próbálni, így a részletekre is gondolnunk kell!

Kerüljük el a napszúrás veszélyét! Ha a játékokat nem is tudjuk minden esetben árnyékos helyre telepíteni, lehetőleg hozzunk létre egy árnyékos menedéket a kertben. Bármikor könnyedén elkészíthető egy „indián sátor”, ahová gyermekünk elbújhat a fény elől. Ehhez csupán négy hosszú karót kell leszúrnunk a földbe, majd a tetején fogjuk össze, és kössük át egy zsinórral. Ezután borítsunk rá egy használaton kívüli plédet, és felül kössük meg. Végezetül a kuckót rendezzük be (akár apró asztallal, ülőkékkel), és máris kész a búvóhely.

Lássuk el a játék-eszközöket csúszásgátlóval és biztonsági korlátokkal! Gondolkodjunk előre, és a mászókák vagy létrák fokait is úgy szerkesszük meg, hogy gyermekünk lehetőleg ne tudjon beszorulni. Ha van egy nagyobb fa a kertben, akkor a homokozót érdemes a lombja alá telepíteni, így nem kell külön napernyőről sem gondoskodni!Ne feledkezzünk meg a mászókák vagy csúszdák alatti burkolatelemekről sem! Ha lehet, sose használjunk betont a játékok kivitelezéséhez! Ahelyett, ha tehetjük, ütéscsillapító réteget helyezzünk le (gyöngykavicsot, faháncsot, füvet, vagy homokot) esetleg gumilapokat. Ne csodálkozzunk, ha a faháncsot széthordhatja majd csemeténk, el kell ismerni, ez az anyag remek ütéscsillapító.

A játszótér kiegészítő elemei. Főleg a nyári szezonra előregondolva jó ötlet lehet egy medence telepítése is a kertbe, ahol gyermekünk kedvére pancsolhat, úszkálhat. A medence építésekor, vásárlásakor annak mélységére mindig ügyeljünk: sose legyen túl mély a víz, de ha szeret ugrálni gyerekünk, akkor a túl sekély sem megfelelő. A medence mellett ajánlatos még minél több fát, bokrot ültetni az árnyék biztosítása végett, illetve egy csap vagy kút felszerelése is hasznos lehet.

A játékok otthoni barkácsolása, mint „kézműves foglalkozás” A gyerekek nem csak játszani szeretnek a kerti játékokkal, hanem minden bizonnyal szívesen részt vesznek azok elkészítésében is. Ha gyermekünket bevonjuk a barkácsolásba, sose hagyjuk ott egyedül kalapálni, vagdosni, egy percre sem! A megfelelő szülői felügyelettel vidám időtöltés lehet egy ilyen kézműves foglalkozás.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert, kertápolás, öntözés

Keresés