Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Kerti növényeink és az öntözés 2. rész Fák öntözése

 

Fák öntözése

 

tree KERTI NÖVÉNYEINK ÉS AZ ÖNTÖZÉS   2.részA fák öntözését két fő csoportra oszthatjuk, frissen telepített és idős növények-re. Általánosan elmondható, hogy a frissen telepített főleg nagyobb (túlkoros) díszfák öntözésére feltétlenül szükség van. Azonban a már idősebb ( több mint öt éve ültetett) növények öntözése felesleges mivel gyökerük mélyről szívja fel a vizet a felszínen kijuttatott öntözés nem éri el a nedvességet felszívó gyökérzónát. A fák öntözésére, tő és mikroöntöző rendszereket használhatunk.

Lombos fákat inkább nagyobb kertekbe telepítünk. Felhasználási szempontból két fő területet különíthetünk el, a díszfákat és a gyümölcsfákat.

A díszfákat a már említett két módszer valamelyikével szokták telepíteni. Ha fiatal kis méretű fát telepítünk, annak eredéséhez, gyors fejlődéséhez ajánlott az öntözés, hogy ne kelljen a teljes díszítőértékére 20 évet várni, vagy esetleg a kiszáradt fát minden évben újra telepíteni.

Azonban, ha túlkoros (idős fát) telepítünk az öntözés feltétlenül szükségessé válik, ugyan is ezeknek a növényeknek, már az ültetéskor hatalmas a zöldfelülete, amely sok vizet párologtat, feltétlenül gyorsan meg kell, hogy induljon a fa felszedésekor erősen megkurtított gyökérzet fejlődése. Ha a gyökérzet fejlődéséhez és a fa párologtatásához nem biztosítjuk a megfelelő vízmennyiséget a fa menthetetlenül kipusztul, ami viszont nem csak erkölcsi, hanem hatalmas anyagi kár is!

A beállt, kifejlődött fák azonban már nem igénylik az öntözést. Eltekintve néhány sekélyen gyökeresedő fajtától, a szükséges vizet több méteres mélységekből veszik fel, ahova Mi, felszíni öntözéssel képtelenek leszünk vizet juttatni. Éppen ezért, a fa telepítése után néhány évvel a kijutatott öntözővíz mennyiségét folyamatosan csökkenteni kell, majd az öntözést meg kell szüntetni. Ha nem így teszünk, nem csak öntözővizet pazarlunk, hanem ártunk is a kertnek és a növénynek. Ilyenkor ugyan is a legtöbb fa gyökere nem hatol elég mélyre. A sekély gyökeresedésű fa viszont elszívja a felszíni növények elöl a vizet. A másik probléma, ha a fa nem gyökeresedik elég mélyre szeles időben könnyen kidől. Egyes fajtáknál (pl: olajfa félék) a gyökérzet megjelenhet a talajon zavarva a fűnyírást és a területhasználatot is.

A gyümölcsfák alatt itt a kertbe telepített néhány dísz vagy haszon növényt értjük. Nem a gyümölcsös célú telepítést! Gyümölcsfákat általában fiatalon, husángként (egy törzsű facsemete), vagy koronás oltványként (már elágazott facsemete) telepítünk. Öntözésük javasolt, mivel így könnyebben erednek, gyorsabban fejlődnek és hamarabb fordulnak termőre. Néhány fajtájuk, mint pl az őszibarackok, almafélék idős korban is meghálálják az öntözést, egészségesebbek lesznek és többet teremnek. Ennek az az oka, hogy a gyümölcs fa oltványokat, ma általában úgynevezett gyenge növekedésű alanyokra oltják, amelyek nem gyökeresednek olyan mélyre, így érzékenyek a talaj nedvességváltozásaira.

Öntözésüknél a három legfontosabb szempont:

fa3 KERTI NÖVÉNYEINK ÉS AZ ÖNTÖZÉS   2.részA legtöbb gyümölcsfa (és viszonylag sok díszfa is) érzékeny a lombját érő nedvességre. Gombás megbetegedések támadják meg őket. Ezért a fákat lehetőleg ne öntözzük szórófejekkel!

Gyümölcsfáknál törekedjünk az időben egyenletes öntözésre, ha ugyanis azt látva, hogy a fa lankad termésérés közben, hírtelen nagy mennyiségű vízzel megöntözzük, könnyen felrepedhet a gyümölcs hús és a termés megrohad a fán. Míg ha a termésérés közben csökkentjük a vízmennyiséget a termés java része éretlenül lehull a fáról. A fáknak nem csak a terméséréshez van szüksége az öntözővízre, hanem azon kívül még sok élettani folyamatuk is igényli a rendszeres nedvességet!

A fák öntözését augusztus végétől csökkentsük, vagy szüntessük, meg mivel, ha sokáig öntözzük őket, a hajtások nem „érnek be”, túl nedvesek maradnak a téli fagyokig, és az ágak vesszők könnyen elfagynak.

Fák öntözéséhez tőöntöző és mikroöntöző rendszereket alkalmazzunk. A tőöntözők, a legtöbb esetben egy spray szórófejbe csavart speciális fúvókából állnak, míg a mikroöntözőkből a Mini Shrubler, Mini Bubler tőöntöző típusokat ajánljuk. Kifejezetten fák öntözésére fejlesztették a Rain Bird faöntöző egységét.

A cikk szerzője: "3F" Öntözéstechnika
Tartalomhoz tartozó címkék: Kert, kertápolás, öntözés

Keresés