Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Kerti növényeink és az öntözés 3. rész Sövények öntözése

Sövények öntözése

 

hedge KERTI NÖVÉNYEINK ÉS AZ ÖNTÖZÉS   3.részUgyan rendszertanilag a sövények az előző két csoportból kerülnek ki, de főleg a nyírott sövények öntözése eltérő a fentiektől. A nyírott sövény vízigénye, főleg ha meleg napokon nyírjuk, jelentősen nagyobb mint természetes lombozatú társaiknak, ezen kívül általában kis területre sok növényt zsúfolunk. Feltétlenül gondoskodjunk sövényünk öntözéséről, csepegtető vagy mikroöntöző rendszerrel. Ha nem ismerjük sövényünk élettani sajátosságait kerüljük a szórófejes öntözést!

Sövényeket általában a területek lezárásához használunk. A kert bekerítésére, a különböző funkcióju kertrészek elkülönítésére, illetve területek lezárására. Öntözésük általában a bokrok öntözésével egyezik meg. A legtöbb esetben csepegtető rendszereket használunk, a bokroknál felsorolt ismérvek betartásával.

Gyakorta elkövetett hiba, hogy nagyobb területek szélein „ráfordítják” a rotoros szórófejeket a sövényre, így próbálva meg megspórolni a csepegtető rendszer költségeit. Ez főleg azoknál a növényeknél okozhat problémát amelyeknek levele nem bírja a nagy mennyiségű vizet. Pl.: a Thujafélék ilyenkor elkezdenek rozsdásodni. Ennek az oka a víz hatására fellépő vízkövesedésben és másodlagos tünetként megjelenő gombásodásban keresendő.

A lomblevelű sövényeknél a nagy nyomással és sebességgel érkező öntözővíz a lombozatot töri, a levelek lehullanak a növény kiritkulhat.

A cikk szerzője: "3F" Öntözéstechnika
Tartalomhoz tartozó címkék: Kert, kertápolás, öntözés

Keresés