Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.
Menü

Mi a különbség a talajmaró és a rotációs kapa között?

Mi a különbség a talajmaró és a rotációs kapa között?

A talajmaró a profi kertész, míg a rotációs kapa a hobbi kertész eszköze.

Tovább olvasom >>>

A talajmaró

A talajlazítás során a talaj szilárd részei egymástól távolabb kerülnek, és levegőtartalma megnő. Ha a lazításkor a művelőeszköz a talajrögöket felaprózza, porhanyításról beszélünk. Ha a porhanyított talajban a talajrészek egymáshoz való helyzete is megváltozik, akkor a talaj keveréséről beszélünk. Az említett fizikai hatások a talajművelő eszközök munkája során legtöbbször együtt jelentkeznek, ezért az ilyen műveletek végzésére alkalmas eszközöket összefoglaló néven porhanyítóeszközöknek nevezzük, munkájukat pedig porhanyítómunkáknak hívjuk.

A talajmaró általában lényegesen több munkaeszközzel, un. kapataggal rendelkezik, mint a rotációs kapák. A maróegység fordulatszáma is lényegesen magasabb, mint a " rotakapa " fordulatszáma. Az elől lévő kapaszkodó kerék, ami gumiból készült és kapaszkodó körmökkel látták el, viszi előre a taljmarót. A marófej gyorsan forog, így kötött, kemény, szilárd talajon is könnyedén dolgozhatunk vele. A Crafstman talajmaró alkalmas arra, hogy egy szűz, gyepes területen, azonnal palántázásra alkalmas magágyat készítsen egy munkamenetben. A marófej lazítja, aprítja, porhanyítja a talajt, majd a hátulsó részre fölszerelt désűs lemez, el is egyengeti azt, így valóban azonnal elkészítjetjük a magágyat a talajmaró géppel.

 

 

A rotációs kapa, vagy ahogyan gyakran nevezik a "robi kapa" ritkébban elhelyezett kapatagokkal rendelkezik. A kapatagok lassan forognak, így lazítják, forgatják át a talajt. Lényegesen nagyobb taljrészeket hagynak maguk után, mint egy talajmaró. A kötöttebb, keményebb talajszertkezet esetén, a géppel csak lassabban lehet haladni, és a kertész fizikai igénybevétele is magasabb.

A kapálógép típusok között is jelentős különbségek léteznek. Olyan különbségek, amik nem szembetűnők és sokan nem is veszik észre, csak akkor, ha valaki fölhívja ezekre a lényeges különbségre a figyelmet. A Castalgarden kapálógép például keskeny hajtómű házzal rendelkezik. Ennek a rotakapa típusnak két nagy előnye van. Az egyik, hogy a kapálás során a kötött, kemény talajban is könnyedén halad, mert a keskeny hajtómű ház nem jelent akadályt a talaj hasítása során. A másik előny számos egyéb rotációs kapával szemben, hogy haladás során nem, vagy csak minimális szélességben húz "csíkot" a talajban.

 

A Castelgarden rotációs kapa legtöbb típusa nem csak előremenettel, hanem hátrameneti sebességfokozattal is rendelkezik, így a fal mellől, kerítés mellől, szűk helyekről nem kell erőnket megfeszítve " kicibálni " , hanem a Castelgarden kapagép hátramenetben könnyedén kitolat a szűkös helyekről.

 

Mielőtt rotációs kapa vagy talajmaró, illetve rotációs kapa típusok között döntene, a vásárlást megelőzően alaposan tájékozódjon és mérlegelje a fennti szempontokat. Ha segítségre van szüksége, hívjon bennünket, örömmel segítünk a választásaban.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kert, kertápolás, öntözés

Keresés